HTML

A Wikipédiából, a szabad lexikonból.

(Html szócikkből átirányítva)
Példa HTML kódra szintaxis kiemelésekkel és sorszámokkal
Példa HTML kódra szintaxis kiemelésekkel és sorszámokkal

A HTML (angolul: HyperText Markup Language) egy leíró nyelv, melyet web oldalak készítéséhez fejlesztettek ki. Az SGML leegyszerűsített változata, amely ma már internetes szabvánnyá vált, a W3C (World Wide Web Consortium) támogatásával. Az aktuális változata a 4.01 amelyet lassan kiszorít az XHTML.

Tartalomjegyzék

[szerkesztés] Bevezetés

HTML általában szöveges állományokban található meg olyan számítógépeken, melyek az internethez kapcsolódnak. Ezek az állományok tartalmazzák azokat a szimbólumokat, amelyek a megjelenítő programnak leírják, hogyan is kell megjeleníteni illetve feldolgozni az adott állomány tartalmát. Megjelenítő program lehet egy webböngésző (angolul: web browser), aural böngésző (olyan, amelyik a felhasználónak felolvassa a megjelenítendő szöveget), braille olvasó, amely konvertálja a szöveget braille "formátumba", levelező program (mint például: Mozilla Thunderbird, Microsoft Outlook, Eudora stb.), valamint egyéb eszközök, például mobiltelefon.

[szerkesztés] Szimbólumok, tartalom

Négyfajta szimbólum (leíró elem) található meg a HTML-ben:

 • strukturális elemek, amelyek leírják az adott szöveg "célját" pl. <h1>Téma 1</h1> mint első szintű címsor (alcím).
 • prezentációs szimbólumok, melyek leírják, az adott szöveg hogy nézzen ki. pl. <b>vastag</b> vastag kinézetet eredményez. (Ez a forma azonban ma már elavultnak számít, helyette a CSS használata javasolt, ugyanis a legújabb trend szerint szét kell választani a tartalmat (amit a HTML kódol) és a formát (amit CSS-ben szokás kódolni), és ezáltal mindenki számára elérhetővé tehetőek a weblapok: felolvasó gépeknek, amit a gyengénlátók használnak, szöveges böngészőknek, és könnyebb nyomtatóbarát verziót készíteni.)
 • hypertext elemek, melyek segítségével kapcsolat létesíthető a dokumentum egyes elemei és más dokumentumok között (pl. a <a href="http://hu.wikipedia.org/">Wikipedia</a> a Wikipedia szót mint egy kapcsolatot (angol szóval: link) a megadott URL-hez jeleníti meg)
 • eszköz elemek, melyek segítségével gombok, listák, beviteli mezők hozhatók létre

[szerkesztés] Felépítés

Egy HTML állomány három nagy részre bontható:

 1. A Dokumentum Típus Definíció az állomány legelején, ami a használni kívánt DTD-t adja meg, pl:„HTML 4.01 Strict“,
 2. a HTML fejléc, ami technikai és dokumentációs adatokat tartalmaz, melyeket az internet böngésző nem jelenít meg, tehát átlag felhasználó ezeket nem látja és
 3. a HTML törzs, amely a megjelenítendő információkat tartalmazza.

Tehát egy internetes oldal alapszerkezete a következőképpen nézhet ki:

 <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN"
   "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
 <html>
  <head>
   <title>Az oldal címe</title>
   <meta http-equiv="Content-type" content="text/html;charset=az oldal kódolása">
   esetleges további fejlécinformációk
  </head>
  <body>
   Az oldal tartalma
  </body>
 </html>

[szerkesztés] XHTML

Az XHTML a HTML megfogalmazása XML-ben (a HTML SGML-ben van definiálva). Gyakorlatilag nincs jelentős eltérés a két nyelv között, csak a formai követelmények lettek szigorúbbak.

[szerkesztés] HTML Info

2001-ben, amikor a DPG Webmester csatornáján rendszeresen ismétlődő kérdések hatására határozta el Monostory Miklós, hogy kellene egy magyar honlap, ahol mindenki számára elérhetőek a W3C által kiadott webes ajánlások, és egyéb, honlapszerkesztéssel kapcsolatos leírások. A HTML Info gyorsan növekedésnek indult; a W3C ajánlások magyarításán kívül script technikákkal is foglalkozni kezdtek.


[szerkesztés] Külső hivatkozások

[szerkesztés] Ellenőrzés

[szerkesztés] Fontos ajánlások

A lap eredeti címe "http://hu.wikipedia.org/wiki/HTML"
Személyes eszközök