A PHP Vizsgáról

Idézet a tárgykiírásból

A tananyag számonkérése

Beugró

A vizsga két részből áll, az első rész egy beugró feladat, mely egy 10 kérdésből álló „mit ír ki” jellegű teszt kitöltését jelenti. A feladatok minden esetben a gyakorlaton bemutatott forráskódok értelmezéséhez elengedhetetlenül szükséges gyakorlati ismereteket kérik számon, a bemutatott forráskódok megértő ismerete alapján minden kérdés megválaszolható. A beugró feladat 10 kérdéséből 5 kérdés helyes megválaszolása feltétele a vizsgafeladat megkezdésének vagy az önálló feladat bemutatásának. A beugró feladat megoldására 15 perc áll rendelkezésre. A beugró során egy kézzel írt, A4 méretű oldalnyi „puska” használható, más segédanyag tiltott.

Vizsgafeladat

A tantárgy elsősorban gyakorlati felhasználási ismereteket kíván nyújtani, így elméleti ismereteket nem kérünk számon a vizsgán, bár ezek részét képezik az elektronikus tananyagnak. Ennek megfelelően a vizsga gép előtt történik egy véletlenszerűen kiválasztott feladat megvalósításából áll. A vizsgafeladat megoldására 45 perc áll rendelkezésre. A vizsgán a szerzett ismeretek alkalmazására helyezzük a hangsúlyt, így a kézikönyv, a saját jegyzetek, a gyakorlatokon létrehozott osztálykönyvtárak használhatók a vizsgafeladat megoldása alatt.

Önálló feladat

A vizsgafeladat kiváltható egy kisebb webes alkalmazás elkészítésével és annak bemutatásával. Ennek feltétele, hogy a hallgató ezt a szándékát és a tervezett alkalmazást az őt oktató tanárnál előre bejelentse, valamint az alkalmazás futtatható, kódja elérhető és módosítható legyen a személyes bemutatás során. Az önálló feladat a vizsgafeladat 45 perces időigényével szemben kb. 4 óra munka nyomát tükrözze, legyen benne felhasználói interakció (formkezelés), megfelelő hibakezelés és az adatok megfelelő feldolgozása.

Segédanyag

A tárgy segédanyagai a következő címen érhetők el: http://www.tricon.hu/~mcree/php

Különösen érdemes a gyakorlaton bemutatott forráskódokat áttanulmányozni és megérteni. Ehhez segítséget nyújthat a gyakorlati diasor és a hivatalos PHP kézikönyv.

Hasznos tudnivalók

Beugró

A legnagyobb problémát a beugró sikeres megoldása szokta jelenteni. Érdemes a PHP nyelv összes alapvető szintaktikai elemével tisztába kerülni, különösen javasolt az alap1, alap2, api1 és api2 blokkokhoz bemutatott forráskódok áttanulmányozása és megértése. A beugrón nem lesz fájl- és könyvtárkezelés, SMTP és levélküldés, adatbázisok és reguláris kifejezések témakörbe tartozó feladat, az említett blokkok további tartalma azonban elég részletesen szerepel.

Vizsgafeladat

A vizsgafeladatban mindenképp lesz felhasználói interakció (formkezelés), ezen felül általában egy viszonylag egyszerűbb feladatot kell megoldani, mint amilyenek a gyakorlaton bemutatott feladatok. Számítani kell session kezelésre is, de más speciális feladattól (fájlfeltöltés, valamint a pat3 és pat4 blokkok feladatai) nem kell tartani.

Érdemes kihasználni, hogy a vizsgafeladat megoldása során bármilyen segédanyag (internet, könyv, stb...) használható. Célszerű előre, otthon kitapasztalni a vizsgakörnyezetet (lásd WAMP5 "hello world" telepítési útmutató).

Önálló (házi)feladat

Önálló feladatatot nem a gyakorlati tanár ad meg, a vizsgázónak kell választania egy megfelelő feladatot és ezt a tanárral leegyeztetnie. A múltban számos nagyon jó minőségű házifeladathoz volt szerencsénk. Aki ötlethiányban szenved, annak pár lehetőség: A programot be kell mutatni, ez történhet egy előretelepített környezetben is (laptop, ingyenes webhosting), vagy a vizsgán rendelkezésre bocsátott számítógépen is. A vizsgán használható számítógépek hálózati kapcsolata korlátozott, ezért pl. e-mail közvetlen küldése nem lehetséges róluk.

A vizsga során nem értékelési szempont a program megjelenése (design), de fontos a használhatóság, a felhasználó megfelelő tájékoztatása.