A PHP nyelv - telepítési útmutató - Hello Wold

Bevezető

A gyakorlatok során a PHP nyelv megismeréséhez szükségünk lesz egy működőképes futtatókörnyezet kialakítására. Számos lehetőség közül választhatunk, azonban az egyszerű telepíthetőséget és a gyors betanulási ciklust figyelembe véve az ingyenesen letölthető WAMP (http://www.wamp.com) Apache+PHP+MySQL integrált telepítőcsomagot és a kényelmes szerkesztési lehetőséget biztosító EasyEclipse for PHP (http://www.easyeclipse.org) szoftvereket választottuk. Ezek a szoftverek a megadott weblapokról legfrissebb verzióikban letölthetők, azonban a telepítési útmutató és a gyakorlatok során a wamp5 1.7.0 és a easyeclipse-php 1.2.1.1 verziókkal dolgozunk, melyek a http://www.tricon.hu/~mcree/php címen is elérhetők. Ajánlatos az egyéni gyakorlás során is ezeket, vagy nem sokkal különböző verzióikat használni, mivel az egyes nagyobb verziólépések esetén a programok viselkedése némiképp módosulhat.

Ennek a telepítési útmutatónak célja, hogy egy Windows XP operációs rendszert futtató számítógépen elvezesse az olvasót a fent leírt munkakörnyezetben a klasszikus "Hello World!" PHP alkalmazás futtatásának lehetőségéig, végigjárva az ehhez szükséges szoftverek telepítésének lépéseit. A következőkben részletes képernyőképeket láthatunk minden egyes lépéshez. Az eligazító információk a képek fölött olvashatók.

A wamp5 telepítése

A wamp5 telepítőcsomag 1.7.0 verziója a következő szoftvereket telepíti integráltan számítógépünkre: Első lépésként töltsük le és futtassuk a wamp5_1.7.0.exe telepítőszoftvert. A telepítéshez rendszergazdai jogosultságok szükségesek.

A wamp5 licensze az általa telepített szoftverekkel megegyezően a General Public License 2-es verziója, mely a megjelenített ablakban elfogadandó. A licensz a http://www.gnu.org/licenses/gpl.html címen is olvasható, sajnos hivatalos magyar fordítás még nem készült belőle. A licensz röviden összefoglalva lehetővé teszi más (pl. üzleti) licenszű szoftverek fejlesztését GPL-es termékekkel, de a GPL-es termékek forráskódjára épülő termékek forráskódjának kiadására kötelezi a fejlesztőket. Minden GPL licenszű szoftver, vagy annak módosítása felhasználható üzleti célra. A gyakorlatok során a telepített szoftvereket csak felhasználni fogjuk, nem módosítjuk őket.

Adjuk meg a telepítés célkönyvtárát. A wamp által telepített összes szoftverkomponenst ebben a könyvtárban találjuk meg a későbbiek során. Példáink során a következő megadott útvonalat feltételezzük: c:\wamp

A start menüben regisztrálásra kerülő programcsoport-elnevezést adhatjuk meg a következő ablakban. Ezt az értéket nyugodtan alapértelmezésen hagyhatjuk.

A következő dialógusban lehetőségünk van bejelölni, hogy a wamp csomag szolgáltatásai a rendszer indításakor automatikusan elinduljanak. Ellenkező esetben kézzel szükséges a komponenseket elindítani a Windows rendszer szolgáltatáskezelőjében. A gyakorlatok során az automatikus indítást választjuk, vagyis bejelöljük a választónégyzetet, a zökkenőmentes működés érdekében javasoljuk, hogy otthon is ezt a beállítást válassza.

Az ellenőrzőképernyő megtekintése után az Install (Telepítés) gombra kattintva megkezdődik a wamp5 alkalmazások másolása a megadott mappába.

A telepítés befejezése után ki kell választanunk az apache webszerver ún. dokumentum-gyökerét (documentroot), ahonnan a webes tartalmak kiszolgálását végzi. Ez célszerűen az automatikusan megadott érték, vagyis példánkban: c:\wamp\www. Jegyezzük meg, mert a későbbiekben szükség lesz még rá.

A PHP levélküldő funkcióinak kihasználásához meg kell adnunk egy SMTP protokollon e-maileket fogadó internetes címet. Ha nem tudunk ilyet megadni, nyugodtan hagyjuk "localhost" értéken, ez csak a PHP levélküldő függvényeinek működését érinti, ezekre pedig egyelőre nem lesz szükség.

Ugyanezt a kérdést feszegeti a következő képernyő is, ahol a PHP rendszerből kimenő levelek feladóját lehet megadni. Nyugodtan hagyhatjuk alapértelmezésen.

Ha a gépünkön a Firefox webböngésző, a wamp5 felajánlja, hogy alapértelmezett böngészőként ezt használja. Válasszunk ízlésünk szerint.

A wamp5 telepítésének végén lehetőségünk van a wamp azonnali elindítására is. Válasszuk ki ezt a lehetőséget is, majd fejezzük be a telepítést.

Ha minden rendben lezajlott, a tálcán megjelenik a wamp5 ikonja, erre kattintva az alábbi menüt kell látnunk. Itt van lehetőségünk a wamp5 komponensek finomhangolására, valamint elindítására és leállítására.

Végső ellenőrző lépésként látogassuk meg a http://localhost/ címet. Itt a wamp5 helyi szerverkonfigurációjának kell jelentkeznie. Ezzel a telepítést sikeresen befejeztük.

Az EasyEclipse for PHP telepítése

Az EasyEclipse for PHP az Eclipse (http://www.eclipse.org) univerzális fejlesztőkörnyezet PHP szerkesztésre specializált verzióját tartalmazza. Bár lehetőségünk lenne különböző egyéb szövegszerkesztők segítségével is feladataink elvégzésére, a gyakorlatok során az Eclipse fejlesztőkörnyezetet használjuk integráltsága és egyéb szolgáltatásai miatt. A telepítés megkezdése előtt győződjünk meg róla, hogy a wamp5 telepítése sikeresen befejeződött. Útmutatónk során feltételezzük a telepítési sorrend betartását.

Első lépésként töltsük le és futtassuk a easyeclipse-php-1.2.1.1.exe telepítőszoftvert. A telepítéshez rendszergazdai jogosultságok szükségesek.

Az üdvözlőképernyőt ugorjuk át.

A következő képernyőn lehetőségünk van az EasyEclipse for PHP licenszének elfogadására, amit meg is teszünk. A licensz típusa Open Software License (OSL), mely a legtöbb aspektusból a fent leírt GPL-hez hasonlít. Mindkettő megegyezik az üzleti felhasználás területén tett kikötésekben, vagyis üzleti célból történő felhasználást engedélyez. A feltelepített Eclipse licensze az Eclipse Public License (EPL), mely szintén az előbbiekhez hasonló kikötéseket tesz, azonban egy kicsit megengedőbb.

A telepítés könyvtárát adhatjuk meg a következő képernyőn. Útmutatónkban ezt az alapértelmezett értéken hagytuk.

A telepítés folyamatát várjuk végig.

A telepítés végén kattintsunk a Close (Bezár) gombra.

A telepítés befejeztével indítsuk el az EasyEclipse for PHP alkalmazást, melyet a Start menüben az alkalmazások közt találunk.

Az alkalmazás első indításakor megkérdezi, hol legyen a munkaterület könyvtára. Ne fogadjuk el az alapértelmezést, hanem kattintsunk a browse gombra.

A felugró ablakban válasszuk ki azt a könyvtárat, ahová a wamp5 documentroot (dokumentum-gyökér) könyvtárat helyeztük. Útmutatónk esetén ez a könyvtár a következő: c:\wamp\www

A választónégyzet bejelölésével lehetőségünk nyílik a kérdés továbbiakban történő elhagyására. Jelöljük be az opciót.

Ha a telepítés sikeres volt az következő képernyőn az Eclipse üdvőzlőképernyőjét láthatjuk. Kattintsunk a Welcome (Üdvözlet) fülön található X-re.

Az Eclipse ekkor az alapértelmezett munkaasztal-nézetbe kerül.

Válasszuk ki a File menü New - Project opcióját. Ezzel az opcióval hozhatunk létre a gyakorlatok során további projekteket.

A felugró ablakban válasszuk a PHP Project lehetőséget, majd kattintsunk a Next (Következő) gombra.

Válasszunk nevet az új projektnek, példánkban ez a név a hellowold.

Az Eclipse ekkor PHP nézetre vált. A navigációs panelon megjelenik a helloworld projekt.

Kattintsunk jobb gombbal a helloworld projektre és válasszuk a New - PHP File opciót. Ezzel az opcióval hozhatunk létre PHP projektjeinkben új parancsfájlokat.

A container értéket változatlanul hagyva az új PHP fájl nevét kell megadnunk a következő ablakban. Útmutatónkban a helloworld.php nevet választottuk. Kattintsunk a Finish (Befejezés) gombra.

A munkaterületen megjelenik a helloworld.php és annak forrása. A forrás jelenleg egy előre elkészített minta alapján az aktuális dátumot és még pár Eclipse-specifikus információt jelző megjegyzést tartalmaz.

Akár a PHP nyelv minden előzetes ismerete nélkül az alábbi ablakon látható helyre és módon írjuk be az echo "hello world!"; karaktersorozatot.

Ezután válasszuk a File menü Save opcióját.

Ha minden rendben, a munkaterület alsó részén található panelon a PHP Browser fület választva a hello world! felirat jelenik meg. Ugyanezt az eredményt kell kapnunk akkor is, ha egy tetszőleges webböngészővel gépünkről meglátogatjuk a http://localhost/helloworld/helloworld.php címet.

Ezzel sikeresen előállítottuk a gyakorlatok során használt munkakörnyezetet.